|
Fradtnak, kizsigereltnek rzed magad, s van pr kil felesleged? Valsznleg a nyri meleg okozza szervezeted sav–bzis egyenslynak felborulst.
A j kzrzet s a vitalits sszefgg a szervezet sav–bzis egyenslyval. A cl az egyensly: a szervezeted ne legyen se tl savas, se tl lgos. Csak gy rezheted jl magadat a brdben, tested csak gy kpes a zavartalan mkdsre. A tlsgosan egyoldal tpllkozs (tl sok hs, cukor, stemny s alkohol) sokkal tbb savat visz be a szervezetbe, mint bzisanyagot. Ez hossz tvon komoly megterhelst jelent a testnek, amely a savakat nem kpes rendesen feldolgozni, gy azok elraktrozdnak a ktszvetekben. A kvetkezmny pedig teljestmnycskkens, lland fradtsg s idegi panaszok.
Ilyenkor nagyon fontos, hogy tbb lgos telt fogyassz, megszabadulj a kros salakanyagoktl, s stabilizld a sav–bzis egyenslyt. Ez azt jelenti, hogy kevs hst, dessget s pkstemnyt egyl, helyette kerljn tbb lgot kpz gymlcs s zldsg, fknt burgonya az asztalra. gy nemcsak a kellemetlen kilk tnnek el, de naprl napra frissebbnek rzed magad.
Minden napra
Reggeli: Gymlcssalta 1,5 srgadinnybl s 1 kivibl 1,5 dl natr joghurttal. Szrd meg 2 teskanl szeletelt mandulval, s csorgass a tetejre 2 kanl akcmzet.
Tzrai s uzsonna: Bzis-ital: 1 dl szjatejet turmixolj ssze 10 dkg hmozott uborkval s zls szerint kaporral vagy mentval. Tprtk sszesen: 245 kcal.
1. nap
Ebd: Tengeri hal tejfls uborkval 15 dkg lepnyhalfilt szz meg, s locsold meg citrommal. Szrd meg aprra vgott kaporral. Tekerd ssze a szeleteket, s tzd meg fogvjval. Gz fltt prold 7 percig. 1 kgyuborkt (50 dkg) hmozz meg, hosszban vgd flbe, magozd ki s szeleteld fel. Egy csipetnyi rlt mustrmaggal zestett zldsglevesben prold meg. Keverj bele 3 evkanl tejflt, s szrd meg kaporral. A halfilt ezzel s 10 dkg hjban slt burgonyval tlald. Tprtk: 350 kcal.
Vacsora: Tsztasalta Fzz meg 3 dkg penne tsztt, szrd le, bltsd le hideg vzzel, s hagyd kihlni. 1 paradicsomot darabolj ssze, s vgj cskokra 5 dkg sonkt. Az egszet keverd ssze 1 evkanl olajjal s egy kevs citromlvel. Egy csokor retekkel dsztsd. Tprtk: 360 kcal.
2. nap
Ebd: Burgonyapr 20 dkg hmozott, ftt burgonyt trj ssze, majd keverj bele 2 teskanl vajat s 1,5 dl forr tejet. Adj hozz 1 evkanl mazsolt, s szrd meg rlt fahjjal. Melegen tlald. Tprtk: 350 kcal.
Vacsora: Burgonys ricotta 10 dkg ricotta sajtot keverj ssze 3 fej apr kockkra vgott retekkel s 2-3 evkanl sovny tejjel. Halmozd 10 dkg jgsaltra. 1 felszeletelt paradicsommal s 1 evkanl kapribogyval tlald. Ehetsz hozz 20 dkg hjban ftt burgonyt is. Tprtk: 330 kcal.
3. nap
Ebd: Slt deskmnyes tl Vgj cskokra egy nagy deskmny gumt. Kockzz ssze 10 dkg hmozott burgonyt, s 1 evkanl olajon mindkt zldsget prold meg. ntsd fel 1,5 dl instant zldsglevessel, s fzd kszre. Tltsd t egy tzll tlba, s szrd meg 2 evkanl reszelt ementli sajttal. Tedd a stbe, mg a sajt meg nem pirul a tetejn. deskmny zldjvel vagy finomra vgott petrezselyemmel megszrva tlald. Tprtk: 350 kcal
Vacsora: Sznes salta 10 dkg szjacsrt forrzz le kevs vzzel, majd htsd le s csepegtesd le. 1 reszelt srgarpval, 1 nagyobb kockkra vgott hagymval, 1 vkony szeletekre vagy karikkra vgott piros hs paprikval s 15 dkg kockra vgott, hjban ftt, hmozott burgonyval egytt kszts belle saltt. Keverj bele 1 evkanl olvaolajat, s ecettel vagy kevs szjaszsszal zestsd. 3 dkg cskokra vgott, sovny ftt sonkval tlald. Tprtk: 320 kcal.
4. nap
Ebd: Svjci karfiolkrmleves 30 dkg rzsira szedett karfiolt s 20 dkg hmozott, kockkra vgott burgonyt fzz meg 1,5 dl instant zldsglevesben, majd az egszet turmixold ssze. zestsd szerecsendival s 1 csipetnyi borssal. Keverj bele 2 evkanl reszelt ementli sajtot s egy kevs aprra vgott snidlinget. 1 evkanl pirtott tkmaggal megszrva tlald. Tprtk: 350 kcal, 17 g zsr, 35 g sznhidrt, 15 g fehrje.
Vacsora: Avokdsalta 1 teskanl olajat keverj ssze fl teskanl csps mustrral, 1 evkanl vzzel s 1 teskanl borecettel. Kevs fekete borssal zestsd. Karikzz fel egy fej vrs vagy lila hagymt, s vgd kockkra 1 narancs gerezdjeit, majd egy kisebb avokd hst. Az ntetet keverd ssze a saltval. Tprtk: 345 kcal.
5. nap
Ebd: Gombs rntotta
1 kis fej finomra vgott hagymt pirts vegesre 2 teskanl olajon. Adj hozz 25 dkg megtiszttott s felszeletelt gombt. 5 percig fed alatt prold. 1 tojst keverj ssze 2 evkanl sovny tejjel, s szd meg. ntsd a gombra, s kevergets kzben ssd kszre. Szrd meg aprra vgott petrezselyemmel s 20 dkg hjban ftt burgonyval tlald. Tprtk: 320 kcal.
Vacsora: Kivis sajtsalta 1 cikrit vgj apr darabokra, kockzz ssze 2 meghmozott kivit, vgj cskokra 2 szelet gouda sajtot, majd az sszes hozzvalt 1 evkanl mazsolval egytt szrd egy tlba. ntsd le 2 teskanl olajbl, kevs ecetbl vagy citromlbl s vzbl kevert pclvel. Citromflevlkkkel dsztve tlald. Tprtk: 320 kcal.
Forrs:Hlgyvilg | |