|
Fáradtnak, kizsigereltnek érzed magad, és van pár kiló felesleged? Valószínűleg a nyári meleg okozza szervezeted sav–bázis egyensúlyának felborulását.
A jó közérzet és a vitalitás összefügg a szervezet sav–bázis egyensúlyával. A cél az egyensúly: a szervezeted ne legyen se túl savas, se túl lúgos. Csak így érezheted jól magadat a bőrödben, tested csak így képes a zavartalan működésre. A túlságosan egyoldalú táplálkozás (túl sok hús, cukor, sütemény és alkohol) sokkal több savat visz be a szervezetbe, mint bázisanyagot. Ez hosszú távon komoly megterhelést jelent a testnek, amely a savakat nem képes rendesen feldolgozni, így azok elraktározódnak a kötőszövetekben. A következmény pedig teljesítménycsökkenés, állandó fáradtság és idegi panaszok.
Ilyenkor nagyon fontos, hogy több lúgos ételt fogyassz, megszabadulj a káros salakanyagoktól, és stabilizáld a sav–bázis egyensúlyt. Ez azt jelenti, hogy kevés húst, édességet és péksüteményt egyél, helyette kerüljön több lúgot képző gyümölcs és zöldség, főként burgonya az asztalra. Így nemcsak a kellemetlen kilók tűnnek el, de napról napra frissebbnek érzed magad.
Minden napra
Reggeli: Gyümölcssaláta 1,5 sárgadinnyéből és 1 kiviből 1,5 dl natúr joghurttal. Szórd meg 2 teáskanál szeletelt mandulával, és csorgass a tetejére 2 kanál akácmézet.
Tízórai és uzsonna: Bázis-ital: 1 dl szójatejet turmixolj össze 10 dkg hámozott uborkával és ízlés szerint kaporral vagy mentával. Tápérték összesen: 245 kcal.
1. nap
Ebéd: Tengeri hal tejfölös uborkával 15 dkg lepényhalfilét sózz meg, és locsold meg citrommal. Szórd meg apróra vágott kaporral. Tekerd össze a szeleteket, és tűzd meg fogvájóval. Gőz fölött párold 7 percig. 1 kígyóuborkát (50 dkg) hámozz meg, hosszában vágd félbe, magozd ki és szeleteld fel. Egy csipetnyi őrölt mustármaggal ízesített zöldséglevesben párold meg. Keverj bele 3 evőkanál tejfölt, és szórd meg kaporral. A halfilét ezzel és 10 dkg héjában sült burgonyával tálald. Tápérték: 350 kcal.
Vacsora: Tésztasaláta Főzz meg 3 dkg penne tésztát, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, és hagyd kihűlni. 1 paradicsomot darabolj össze, és vágj csíkokra 5 dkg sonkát. Az egészet keverd össze 1 evőkanál olajjal és egy kevés citromlével. Egy csokor retekkel díszítsd. Tápérték: 360 kcal.
2. nap
Ebéd: Burgonyapüré 20 dkg hámozott, főtt burgonyát törj össze, majd keverj bele 2 teáskanál vajat és 1,5 dl forró tejet. Adj hozzá 1 evőkanál mazsolát, és szórd meg őrölt fahéjjal. Melegen tálald. Tápérték: 350 kcal.
Vacsora: Burgonyás ricotta 10 dkg ricotta sajtot keverj össze 3 fej apró kockákra vágott retekkel és 2-3 evőkanál sovány tejjel. Halmozd 10 dkg jégsalátára. 1 felszeletelt paradicsommal és 1 evőkanál kapribogyóval tálald. Ehetsz hozzá 20 dkg héjában főtt burgonyát is. Tápérték: 330 kcal.
3. nap
Ebéd: Sült édesköményes tál Vágj csíkokra egy nagy édeskömény gumót. Kockázz össze 10 dkg hámozott burgonyát, és 1 evőkanál olajon mindkét zöldséget párold meg. Öntsd fel 1,5 dl instant zöldséglevessel, és főzd készre. Töltsd át egy tűzálló tálba, és szórd meg 2 evőkanál reszelt ementáli sajttal. Tedd a sütőbe, míg a sajt meg nem pirul a tetején. Édeskömény zöldjével vagy finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálald. Tápérték: 350 kcal
Vacsora: Színes saláta 10 dkg szójacsírát forrázz le kevés vízzel, majd hűtsd le és csepegtesd le. 1 reszelt sárgarépával, 1 nagyobb kockákra vágott hagymával, 1 vékony szeletekre vagy karikákra vágott piros húsú paprikával és 15 dkg kockára vágott, héjában főtt, hámozott burgonyával együtt készíts belőle salátát. Keverj bele 1 evőkanál olívaolajat, és ecettel vagy kevés szójaszósszal ízesítsd. 3 dkg csíkokra vágott, sovány főtt sonkával tálald. Tápérték: 320 kcal.
4. nap
Ebéd: Svájci karfiolkrémleves 30 dkg rózsáira szedett karfiolt és 20 dkg hámozott, kockákra vágott burgonyát főzz meg 1,5 dl instant zöldséglevesben, majd az egészet turmixold össze. Ízesítsd szerecsendióval és 1 csipetnyi borssal. Keverj bele 2 evőkanál reszelt ementáli sajtot és egy kevés apróra vágott snidlinget. 1 evőkanál pirított tökmaggal megszórva tálald. Tápérték: 350 kcal, 17 g zsír, 35 g szénhidrát, 15 g fehérje.
Vacsora: Avokádósaláta 1 teáskanál olajat keverj össze fél teáskanál csípős mustárral, 1 evőkanál vízzel és 1 teáskanál borecettel. Kevés fekete borssal ízesítsd. Karikázz fel egy fej vörös vagy lila hagymát, és vágd kockákra 1 narancs gerezdjeit, majd egy kisebb avokádó húsát. Az öntetet keverd össze a salátával. Tápérték: 345 kcal.
5. nap
Ebéd: Gombás rántotta
1 kis fej finomra vágott hagymát piríts üvegesre 2 teáskanál olajon. Adj hozzá 25 dkg megtisztított és felszeletelt gombát. 5 percig fedő alatt párold. 1 tojást keverj össze 2 evőkanál sovány tejjel, és sózd meg. Öntsd a gombára, és kevergetés közben süsd készre. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és 20 dkg héjában főtt burgonyával tálald. Tápérték: 320 kcal.
Vacsora: Kivis sajtsaláta 1 cikóriát vágj apró darabokra, kockázz össze 2 meghámozott kivit, vágj csíkokra 2 szelet gouda sajtot, majd az összes hozzávalót 1 evőkanál mazsolával együtt szórd egy tálba. Öntsd le 2 teáskanál olajból, kevés ecetből vagy citromléből és vízből kevert páclével. Citromfűlevélkékkel díszítve tálald. Tápérték: 320 kcal.
Forrás:Hölgyvilág | |