|
A mdszer a kilencvenes vek vgn Testkontroll ditaknt vlt npszerv. A szelektv fogykra lnyege, hogy fehrjt s szinhidrtot egytt nem fogyaszthatunk, mert akkor eltrõ emsztsi folyamatok zajlanak a szervezetben.
A fehrjben gazdag lelmiszereknek savas emsztnedvekre, a sznhidrtban gazdag lelmiszereknek lgos emsztnedvekre van szksge ahhoz, hogy alkotelemeikre bomoljanak. Br ezt az elvet a legtbb tpllkozstuds vitatja, a mdszer mgis mkdik. Valsznûleg azrt, mert szoros ellenrzs mellett, sszessgben kevesebb kalrit visznek be a fogyni kvnk. Ezrt aztn, ha kitartak, le is fogynak.
Napi tkezseinket az lelmiszerek hrom csoportjbl lltsuk ssze: semleges, fehrje s sznhidrt csoport.
A fehrje tkezs pldul llhat 10-15 dkg hsbl s 40 dkg prolt zldsgbõl, saltbl. A sznhidrttkezs sorn 20 dkg burgonyhoz fogyaszthatunk tetszs szerint 40 dkg prolt zldsget vagy saltt.
Jelmagyarzat *S* Semleges csoport 1. rsz (Mrtkkel fogyaszthatk) Zsrok, savanytott tejtermkek, szjatermkek, sajtflk, szrtott vagy fstlt felvgottak, pcolt vagy fstlt halak, mogyorflk s magvak, szeszes italok, tojssrgja, mazsola
*S* Semleges csoport 2. rsz (Korltlanul fogyaszthatk) Zldsgflk, leveles saltk, gombk, csrk, zselstõk, zldfûszerek, mustr, gygytek, fonya
*F* Fehrjecsoport Fõtt, slt hsok, halak, gymlcsk, citrusflk, egzotikus gymlcsk, tojs, tej, sajt, szjatermkek, gymlcslevek, szraz bor vagy pezsgõ
*Sz* Sznhidrtcsoport Teljes kiõrlsû gabona, burgonya, bann, aszalt gymlcsk, destõszerek, sr
A legtbb fogykra azon bukik meg, hogy nincs idõnk bonyolult receptek alapjn dits teleket pepecselni. Az albbi egyhetes krt kifejezetten elfoglalt embereknek lltotta ssze Ursula Summ, a Szelektv tkezs szerzõje.
A fogsokat elõz nap is elkszthetjk, s dobozban bevihetjk a munkahelynkre. A csavaros veg is jl hasznlhat erre a clra. Fontos, hogy a saltkhoz az ntetet kln vigyk, s csak kzvetlenl a fogyaszts elõtt zestsk.
1. nap
*F* Reggeli
Narancsos ananszsalta (220 kcal) 1/2 anansz, 1 narancs, 1 teskanl kkuszreszelk - Hosszban vgjuk hromfel az ananszt, hmozzuk meg, vgjuk ki a torzsjt. Kockzzuk fel. - Facsarjuk ki a narancs levt, keverjk ssze az anansszal. Szrjuk meg kkuszreszelkkel
*Sz* Tzrai
Energiaszendvics 1 szelet kenyr teljes kirls lisztbl, 5 dkg friss sajt, 2 evkanl retekcsra -Kenjk meg a kenyeret friss sajttal. Mossuk meg a csrt, majd osszuk el a kenyren.
*S* Uzsonna
Uborkaital 7 dkg uborka, 1 kis csokor turbolya, 0,7 dl joghurt, 1 dl r, fszers, csipetnyi bors - Hmozzuk meg az uborkt, vgjuk fel. Keverjk ssze az uborkt, a joghurtot, a leveleire csipkedett turbolyt, a st s a borsot, ppestsk az egszet rdmixerrel.
*F* Ebd
Csirkemellfil cikriasaltval (420 kcal) 2 cikria, 1 narancs, 0,7 dl joghurt, 1 narancs leve, fszers, 3 evkanl aprtott zldfszer, 15 dkg csirkemellfil, 1 evkanl napraforg olaj, s, 1 teskanl szjaszsz
- A cikrit vgjuk kisebb darabokra. Hmozzuk meg a narancsot, kockzzuk fel. Tegyk tlba a cikrit s a narancsot. - Keverjk ssze a joghurtot 3 ek vzzel, a narancslvel, fszersval s a zldfszerekkel, ntsk a saltra. - Vgjuk a hst cskokra. Teflonserpenyben forrstsuk fel az olajat, kzepes lngon sssk benne 5 percig a hst, hogy megpiruljon. zestsk fszersval s szjaszsszal, melegen tlaljuk a salthoz.
*Sz* Vacsora
Krumplisalta trval (360 kcal) 20 dkg burgonya, 1 kis vrshagyma, 1 teskanl zldsglevespor, 1 teskanl gymlcsecet, 1 teskanl burgonykemnyt, 5 dkg zldsalta, 3 paradicsom, 1 teskanl napraforg olaj, tengeri s, bors, 15 dkg tr - Fzzk a burgonyt hjban 25 percig, hmozzuk meg s vgjuk szeletekre. A hagymt aprtsuk fel, keverjk ssze a burgonyval. - 0,7 dl forr vzben oldjuk fl a levesport, zestsk az ecettel. Oldjuk fl a burgonyakemnytt kevs hideg vzzel, adjuk az ecetes lhez. ntsk a mrtst a burgonyra, hagyjuk llni. - A megtpkedett saltt keverjk ssze a felszeletelt paradcsomokkal, fszerezzk, csepegtessk r az olajat. A krumplisaltval s trval tlaljuk.
2. nap
*Sz* Reggeli
Mozzarells zsemle (320 kcal) – 1 paradicsom, 7,5 dkg mozzarella, 1 zsemle
*S* Tzrai
Energiaital – 2 dl srgarpal
*Sz* Uzsonna
Sonks falatok – 2 szelet abonett, 2 dkg gpsonka
*F* Ebd
Lazacsteak kapormrtsban (560 kcal) 30 dkg kgyubroka, 20 dkg lazac, s, olaj, 2 teskanl vaj, 1 teskanl citroml, s, 2 evkanl tejfl, kapor - A lazacot szzuk be. Teflonserpenyben forrstsuk fel az olajat, sssk a lazac mindkt oldalt 5 percig. - Olvassuk fel a vajat, proljuk benne az uborkt lefedve, 5 percig, szzuk meg.
Keverjk el a citromlevelt 3 evkanl vzzel, sval s tejfllel, adjuk hozz a flaprtott kaprot. Tegyk tnyrra a halat s az uborkt, ntsk r a kaporszszt.
*Sz* Vacsora
Burgonys prhagymatl mozzarellval (480 kcal)
3. nap
*Sz* Reggeli
Grzpuding (265 kcal)
*F* Tzrai
Friss gymlcs
*S* Uzsonna
fonys joghurt
*F* Ebd
Spent tkrtojssal
*Sz* Vacsora
Penne zldsprgval (545 kcal) 25 dkg sprga (konzerv), 1 gerezd fokhagyma, 3 dkg ementli, s, 7 dkg penne, 2
teskanl olvaolaj, 1 teskanl mandula, 1 evkanl szjaszsz, 1 kis radicchio, 1 teskanl gymlcsecet, s, 1 evkanl aprtott petrezselyem - Fzzk meg a tsztt, al dente. Szrjk le. - Teflonserpenyben forr olajon sssk barnra a sprgt s a mandult. Adjuk hozz a fokhagymt, szjaszszt, vgl a tsztt, s mg 2 percig sssk. Szrjuk a sajtkockkat a tetejre. Saltval tlaljuk.
4. nap
*Sz* Reggeli
Mazsols mzli (315 kcal)
*F* Tzrai
Friss gymlcs
*Sz* Uzsonna
Abonett camambert-rel
*F* Ebd
Hspogcsk prolt vegyeszldsggel (700 kcal)
*Sz* Vacsora
Kmnymagleves sajtos szendviccsel (420 kcal)
5. nap
*Sz* Reggeli
Mzes zsemle (205 kcal)
*S* Tzrai
Srgarpa zldsglevesben (porbl)
*S* Uzsonna
Srgarps r
*F* Ebd
Cukkinis sajtleves (255 kcal) 30 dkg cukkini, 1 mogyorhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teskanl olvaolaj, 4 dl zldsgleves porbl, 5 g mlesztett sajt, s, bors, 2 evkanl szjatejszn, 2 evkanl aprra vgott kapor - Aprtsuk fel a zldsgeket. Forr olajon pirtsuk meg a mogyorhagymt, fokhagymt. Adjuk hozz a cukkinit, rvid ideig sssk az egszet. ntsk fel a levessel, lefedve fzzk 15 percig. - Olvasszuk fel a sajtot a levesben, rdmixerrel ppestsk, zestsk sval, borssal, keverjk hozz a szjatejsznt. Kaporral megszrva tlaljuk.
*Sz* Vacsora
Gombs pirts
6. nap
*Sz* Reggeli
Datolys mzli (310 kcal)
*S* Tzrai
fonys turmix
*S* Uzsonna
Srgarpa nyersen
*F* Ebd
Minestrone (385 kcal)
*Sz* Vacsora
Csõben slt krumplipr (410 kcal) 20 dkg burgonya, 2 evkanl szjatejszn, reszelt szerecsendi, s, 1 kis endvia, 1 evkanl olaj, 1 piros hs paprika, 1 vrshagyma, 1 teskanl pizzafszer, 3 dkg reszelt emmentli sajt - Fzzk meg a burgonyt, trjk ssze, zestsk sval, szerecsendival. - Teflonserpenyben, az olaj felt forrstsuk fel, tegyk bele a cskokra vgott saltt, mg ssze nem esik, tegyk flre. - A paprikt vgjuk flbe, cskozzuk fel, melegtsk el a stt. Egy msik serpenyben forrstsuk fel a maradk olajat, sssk benne 5 percig a flaprtott hagymt s a paprikt. zestsk sval, fszerrrel. - Tzll tlban simtsuk el a krumpliprt, oszlassuk el rajta a hagyms paprikt, szrjuk meg sajttal. 15 percig sssk.
7. nap
*F* Reggeli
20 dkg gymlcs (150 kcal)
*F* Tzrai
Epres turmix
*S* Uzsonna
Joghurt kkuszreszelkkel
*F* Ebd
Borjcskok grillezett paprikval (385 kcal)
*Sz* Vacsora
Lazacburger (330 kcal)
Knyvajnl
A szelektv tkezs j ktete kthetes programokat knl. A szerza receptekhez wellness-tippeket is kzl.
Forrs: Nana | |